Lønn, budsjett, lån og sparing -tekstoppgave

 

Thomas er 24 år og lever i partnerskap med Anders som også er 24 år. Thomas er nyutdannet markedsøkonom og webmaster fra Næringsakademiet og Anders er utdannet førskolelærer og jobber som pedagogisk leder i en barnehage.

 
Thomas har fått seg jobb som IT-konsulent hos IT-BEDRIFTEN AS, der han skal ha hovedansvaret for webdesign for firmaets reiselivskunder. Han skal begynne å jobbe hos IT-bedriften AS den 3. januar.
Thomas får prestasjonslønn i tillegg til fast månedslønn hos sin nye arbeidsgiver. Dette innebærer en fast månedslønn på kr 15 000 samt 1,5 % provisjon av salget per måned. Han er usikker på hvor mye dette vil utgjøre, men har fått greie på at gjennomsnittlig salgsinntekt pr arbeidstaker i bedriften er kr 150 000 pr mnd. Han skal melde seg inn i en fagforening som trekker 2 % fagforeningskontingent hver måned, og han har skattekort på 31 %. Normal arbeidstid for Thomas er 37,5 time pr uke.
 
Anders har en årslønn på kr 236 700. Han er medlem av en fagforening som trekker 1,34 % i fagforeningskontingent. I og med at dette er en kommunal barnehage trekker også Anders 2 % til statens pensjonskasse. Han trekker skatt etter skattetabell 7103.
 
Nå når de begge to har fått seg faste jobber har de bestemt seg for å kjøpe seg en leilighet. De har sett på mange ulike alternativer og sitter nå igjen med to alternativer som de vurderer å kjøpe.
 
Utenfor sentrum:
3 roms leilighet i 2 etasje (72 kvm)
Prisantydning: kr 1 680 000
Husleie/ felleskost. mnd.: kr 2 400
 
I sentrum
2 roms leilighet i 3. etasje (54 kvm)
Prisantydning: kr 1 390 000
Husleie/ felleskost. mnd.: kr 2 368
 
Når de kjøper seg leilighet vil de måtte ta opp et lån. De har til sammen kr 180 00 i egenkapital, men må låne resten. De er begge kunder i DnBNOR og tar opp boliglån der. På bankens hjemmeside finner de disse opplysningene om prisene på lån.
 
De ser det som helt nødvendig nå å få en oversikt over sine inntekter og utgifter i en periode på 6 måneder.
 
De velger å bruke SIFO-standardbudsjett for å budsjettere sine variable utgifter. De er redd for at disse tallene er litt og vil derfor legge til kr 1000 pr måned som en diversepost.
I mars har de sammen med 4 venner planlagt å dra til Mellom-Europa på alpinferie, og de må sjekke på Internett om de kan finne et godt tilbud. I tillegg til turen må de bruke en del lommepenger på turen.
Av andre faste utgifter har de kommet frem til følgende tall:
 

Type utgift
Beløp
Når betales
Husleie
?
Hver mnd
Renter/avdrag boliglån
?
 
Strøm
Kr 1700
Feb, mai, aug, nov
Avis
Kr 450
Jan, apr, juli, okt
NRK-lisens
Kr1000
Mars, sept
Mobiltelefon
Kr 1000
Hver mnd
Renter/avdrag studielån
Kr 4300
Feb, mai, aug, nov
Innboforsikring
Kr 1100
Februar

 
De har til sammen ca. kr 5000 på kontoene den 1. januar.
 
 

Oppgave

a)    Lag lønnsberegning for Thomas og Anders.

b)    Beregn låneutgifter for boligkjøp. Velg selv leilighet.
c)    Sett opp husholdningsbudsjett for perioden januar til juni under forutsetning at de har kjøpt en av leilighetene fra 1. januar. Husk at budsjettkommentarene er viktig!

 

DEL 2
Thomas og Anders fulgte de gode rådene de fikk fra deg etter at du hadde satt opp budsjett for det første halvåret. Her har de bodd i et år nå og de trives kjempegodt. Det går godt for Thomas i den nye jobben også, og hans gjennomsnittlige salgsinntekt pr mnd har ligget godt over gjennomsnittet for avdelingen. I november hadde han kr 230 000 i salgsinntekt.
Thomas og Anders seiler nå på en bølge av selvtillit og positive tanker om fremtiden, og sysler med tanken om å kjøpe seg en ny bil. De har sett seg ut en lekker sportsbil og har satt seg som mål å kjøpe denne. Prisen på bilen er de usikker på, men de har funnet en annonse på Internett der et finansieringsselskap tilbyr ulike lån uten sikkerhet.
 
 
Lån til Bil, MC, Caravan

Ny bil -  rente fra 9,50% innenfor 65% av kjøpesum.
Ny bil -  rente fra 10.00% over 65% av kjøpesum, maks 80%
Brukt bil -  rente fra 9,65% innenfor 65% av kjøpesum.
Brukt bil -  rente fra 10.50% over 65% av kjøpesum, maks 80%
Ved å kombinere forbrukslån og vanlig bilfinansiering kan du oppnå 100% finansiering.
 
De har funnet drømmebilen!
 
Det er en JAGUAR sportsbil, 2005 – modell, som koster kr 300 000.
Anta at de får lån hos dette finansieringsselskapet og at de må låne til 80 % av kjøpesummen. De skal ha kr 1000 i etableringsgebyr og kr 150 i termingebyr. Lånet skal nedbetales på 5 år, og det er 12 årlige terminer.
 
a)    Utfør låneberegningen.
 
Finansieringsselskapet krever som dere ser at de har 20 % egenkapital. De skal prøve å spare kr 3000 i mnd.
Anta at de starter sparingen 1.1.2010 og at hun setter inn pengene den første i hver måned. De setter pengene inn på en høyrentekonto til 4,4 % nominell rente.
 
b)    Beregn hvor lenge de må spare for å oppnå dette kravet. 
c)    Hvilke andre utgifter må de regne med når de kjøper seg bil.
d)    Har de råd til dette bilkjøpet tror du ? Begrunn svaret ditt.
e)    Det finnes ulike måter å spare på. Gi Thomas og Anders noen økonomiske råd med hensyn til dette.